• Zeeuws Licht in Singer Laren

  26 maart 2019

  foto: Zeeuws Licht no.15

  Ik probeer uit te leggen hoe het voelt als je aan het water staat, de Oosterschelde. Dat je de grote zwarte basaltblokken ziet kleuren, het water ziet spiegelen, en de momenten dat dat telkens weer verandert nooit meer dezelfde zijn. Het laat zich zien en ik fiets er als een gehaaste naartoe, want anders ben ik te laat. Het wacht op me… de intense kleuren, de oervormen van steen, de slikken, zand, water, klei, de geluiden, getijden en kleuren. De beleving van dat moment sla ik op in mijn stuwmeer. Ik heb een ruimer begrip gekregen voor waanzin, want het is eigenlijk geen doen om steeds weer nieuwe dingen te maken die een beeld geven van wat ik zie of bedoel. Ik kan alleen in het moment zijn. 

  Deze nieuwe serie ‘Zeeuws Licht’ komt steeds dichter bij wat ik ervaar. Het gaat niet meer over schoonheid, maar over kracht en overgave.
  Vanaf 17 april t/m 19 mei te zien in het Singer Museum Laren
  english:_____________________________________________________________________

  I’m trying  to explain what it feels like to stand by the water, the Oosterschelde. To see the big black basalt blocks colouring, the water mirroring, and the moments that everything is changing over and over again, never being the way it was before. It’s showing itself.
  I had to hurry, otherwise I would have been too late. They’re all waiting for me: the intense colours, the archetypes of stone, the mud, sand, water, clay, the sounds, tides and colours. I’m storing the experience of that very moment in my reservoir. 
  I’ve gained a broader understanding of madness, as it’s not really a matter of constantly making new things that present an image of what I see or mean. I can only be in the moment. 

  This new series of 'Zeeuws Licht' is getting closer and closer to what I’m experiencing. It’s no longer about beauty, but about strength and surrender.

  On view from 17 April to 19 May in the Singer Museum Laren.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 5 keer bekeken

 • Zeeuws Licht

  10 maart 2019

  One of the new glass pieces: “Zeeuws Licht” (no.12)

  I have to clean and polish them but before I have to feel comfortable with my new Love ones, look at them and feel them. Do they need more or less sand? Do the need sandblaster or carving?
  Its always like gardening. They need a good place to grow, sun, love and people.
  This is a first picture of it but I think it needs a man or women or my child to carry it to the water. I think I take it next week to Zeeland, to the Oosterschelde where it wil find its place between the black basalt blocks and its yellow lichens, the slippery green algae that mercilessly attach themselves to the black rocks.
  There she is at home. 
  #zeeuwslicht #ansbakkerglass #contemporaryart#contemporaryglass #moderninteriors#luxurylifestyle

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 14 keer bekeken

 • Winter 2018/ 2019

  6 februari 2019

  Als de sneeuw valt is het januari 2019.
  In Zeeland doe ik nieuwe energie op om een nieuw jaar in te gaan. De omgeving is prachtig en het wit is een nieuw en schoon doek voor een nieuw kleurenpallet:)!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 38 keer bekeken

 • Dahlia

  28 juli 2018

  Dahlia “voor altijd de jouwe”

  De verering en het verval zijn mijn uitgangspunten voor deze Dahlia tentoonstelling bij Galerie De Ploegh. Van 2-30 september 2018
  Objecten van glas hout en was vormen ruimtelijke bloem-collages, verval en herinneringen. Het thema riep veel beelden op van vroeger, waar ik ze in de boerderijtuinen zag staan, het altijd zomer en zondag was en de tijd stil stond.

  “De vorm van de Dahlia is vreselijk perfect, maar als ik ze laat besterven komt de schoonheid pas echt tot leven”

  Ik heb jaren geleden vele foto’s gemaakt van de Dahlia’s vlakbij mijn atelier, in het Soesterkwartier Amersfoort. De mooiste Dahlia’s “in verval” haalde ik van de compost hoop. Prachtige in volle bloei Dahlia’s die ik meenam naar m’n atelier en buiten liet liggen om ze zo langzamerhand van hun schoonheid te laten ontmantelen. Deze schoonheid van het verval raakte me enorm. De kleuren vervagen, worden dieper en de vorm raakt in onbalans.

  De wildheid, de ongelooflijk vele bloemblaadjes, de vlezige stengels en vette volle bollen hebben iets menselijks.  Vleselijk, verval, vocht en het rottingsproces van de verkleurende Dahlia’s heb ik geprobeerd te vangen in de glas en was-modellen

  Voor de glas-techniek casting en pâte de verre, maak je eerst was-modellen om ze vervolgens in gips te gieten, uit te stomen, met glas te vullen, heet te stoken en weer af te koelen. Soms zijn deze was-modellen te mooi om te smelten zodat ik ze direct verwerk.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen, 
  in het wonderlijke water.
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Ans Bakker

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 168 keer bekeken

 • De KUS T

  16 juli 2018

  Met de voeten in de aarde
  En het water tot de rand
  Hoef ik nooit meer iets te maken
  dat wat langer houdt of stand.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen 
  in het wonderlijke water
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Nieuwe rondes nieuwe prijzen:)
  nooit meer luistren naar de wijzen.
  Tijd nog even, tijd voor anders
  k'weet niet zichtbaar
  Waterlanders

  Ans
  Juli 2018

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 141 keer bekeken

 • Hemels Waterland Luchter

  10 februari 2018

  http://www.artemisamsterdam.com/nl/De fantastische opening van de epositie "WATER" sinds 8-2-2018 in het Artemis Dutch Design Hotel Amsterdam. Mijn Kroonluchter "Hemels Waterland" is te zien samen met het werk van 13 andere kunstenaars en designers: A versus A, Ans Bakker, Marion Buijink, veronique Driedonks, Juul Rameau, Teresa van Dongen, Lotofstof, Locollection, Spruitje, Roos Soetekouw, Suus Kooijman, Yuri van Zeijl, Laulabel
  Hier de mooie Catalogus van de expo "WATER"

  Het was een fantastische opening met een overheerlijk spannend waterbuffet, heerlijke drankjes en watertjes, noordzeegerechten, ijsbollen, en druppelbonbons. De mooiste opening die ik mee heb gemaakt FANTASTICH! De foto's volgen spoedig. 
  Hier alvast de mooie kiekjes van de Luchter. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 220 keer bekeken

 • De Oesterkeet

  26 januari 2018

  De Oesterkeet is een Short-Art-Stay. (SAS)
  Een klein Kunstverblijf (mini-galerie) waar je even kunt vertoeven. 
  Om een indruk te krijgen van de ideeën en de kunstwerken van kunstenaar kun je in de wereld van de maker duiken. Je krijgt zicht op de schepping van de kunstwerken en de wereld die voorafgaat aan de glasobjecten van Ans Bakker. Een inkijkje in het leven, de afzondering en de inspiratieplaatsen van de kunstenaar. Laat je op dezelfde manier beïnvloeden door de natuur, het landschap van de Oosterschelde en het "Zeeuwse Licht"
  Geniet van je S.A.S (Short Art Stay) "De Oesterkeet". 
  De S.A.S biedt ruimte om zelf tot inspiratie te komen.
  Nogal wiedes dat deze "Oesterkeet" een kunstwerk op zich is en een schat aan unieke parels herbergt waar je graag tussen wilt vertoeven (en ook allemaal te koop zijn)
  De ideeen, de kunstobjecten, de meeste materialen, zelfs de keet is er al.
  Maar zoals je ziet moet deze nog verbouwd worden.Met crowdfunding "Voordekunst" hoop ik dat dit project spoedig tot stand kan komen met jou hulp. En om de snelheid erin te houden ben ik p zoek naar een paar vrijwilligers die samen met mij de keet kunnen verbouwen. Stuur me een mail voor meer info. Je hoort snel meer....:)Ik hoop dat je me wilt steunen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 258 keer bekeken

 • Glasmuseum Coesfeld

  3 september 2017

  Heel blij dat ik mn werk "Ode aan de Oosterschelde" niet meer hoef te verhuizen naar een gallery want het is verkocht aan het Glasmuseum Ernsting Stiftung Alter Hof Herding in Coesfeld. Gisteren tijdens de tentoonstelling -Glas aus Belgien- werd ik blij verrast met de rode sticker bij mn werk. Er werden in totaal 13 werken van de tentoonstelling aangekocht door het museum. 

  Het is een prachtige tentoonstelling met werk van 14 kunstenaars die hun opleiding hebben gevolgd aan het IKA Glasafdeling Instituut voor Kunst en Ambacht te Mechelen BE.

  Deelnemende glaskunstenaars:
  Ans Bakker, Thérèse Bouwens-van Herwaarden,
  Chris de Bok, Marre Geesink, Krista Israel, Anne Notebaert, Wilma van Rees, Rini Ronckers, Myriam Thomas,
  Ingrid van Kelder, Ton van Looijen, Ireen van Praet,
  Natalia Vladychko, en Tinne Vroonen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 400 keer bekeken

 • Home

  9 augustus 2017

  Dag Zomer, welkom later.

  Sand, seaweed, stones and my shadow. 
  Thrown into the lap, one with nature, one with sea. 
  The long time Child is home

  Ans Bakker

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 365 keer bekeken

 • Klaar! (Kunst en Varen 4)

  2 april 2017

  Nog een kleine 2 weken te gaan voor mn object wordt geplaats in de grach van Amersfoort. Er zijn nog heel wat veranderingen gemaakt om te zorgen dat het een veilige tocht wordt.:)Zaterdag 15 april gaat ze te water en kun je alvast de opbouw meemaken. tot gauw:)

  Ans Bakker
  Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!
  2017
  glas

  Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje, maar later werd het ook een schertsende uitdrukking voor een café, waar men het slappe bier kon drinken dat vanaf de Middeleeuwen onze nationale volksdrank was. Ans Bakker koos dit gegeven als uitgangspunt voor haar werk. 

  Amersfoort kende vanaf de Middeleeuwen een bloeiende bierindustrie. Op het hoogtepunt waren er rond de 350 brouwerijen in de stad. Er waren opvallend veel vrouwen betrokken bij het brouwproces. Niet alleen als knecht, maar ook als eigenaresse van een brouwerij. Brouwen was vrouwenwerk. 

  De meeste brouwerijen stonden aan de Langegracht en Kortegracht. Zo kon men snel aan (vervuild!) water voor het bier komen en konden biervaten makkelijk vervoerd worden. Vanaf de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van zuiver bronwater, dat tot op de dag van vandaag uit de buitengebieden naar de stad stroomt.

  In ‘Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!’ staan de bierglazen en borsten voor vruchtbaarheid en de zuivere liefde, een van de belangrijkste heilige huisjes in ons leven. Een huisje waar we maar beter niet teveel aan kunnen tornen.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 449 keer bekeken

 • Meer blogs >>