Zoete Zonden, Zoute Wonden.

Niemand lijkt nog wakker.
Ik fiets en zwem en pluk bloemen in de Oosterschelde.
God heeft vannacht gestrooid met zout en zeewier. 
Ik wacht op het water, de regen, de tranen van de Godin van de Zoete Zonden. 
Zoete zonden helen door regenwater. 
Als het dan eindelijk zover is, rennen alle mannen naar buiten met elk hun mooiste servies uit onze porseleinkast............ om ze vol te laten lopen met de Zoete Liefdestranen van de Godin, die alles vergeeft. 
Dat is de belangrijkste taak van onze mannen in het dorp. 
Wij, de vrouwen deden toch al nooit de afwas, want zoute tranen zijn de helers van de Zoete Zonden. 
De getijden zorgen voor het schoonspoelen van de was en onze geest.
Het verblijf is helend en brengt verlichting. 
De oesterputten, waar de vele kinderen van het dorp leren zwemmen, zijn opgenomen in de aderen van de Oosterschelde. 
Zij kunnen met de rug naar de Oosterschelde zitten, hun DNA is gevuld met het zout van de jeugd. 
Ik niet en u niet, ik moet kijken, en kijken tot ik nimmer verzadigd ben.

“Sharing Abundance” 
Zo heten de kroonluchters van Ans Bakker.

Voor de KunstSchouw 2018 “De Zoete Zonde” heb ik deze luchter samengesteld uit verschillende materialen. De kannen van glas, porselein en keramiek symboliseren het delen van overvloed en de liefde. De oesters staan symbool voor leven, liefde en vruchtbaarheid en dus de allesoverheersende genezing van de zonde. De gelijkenis van de tweekleppige schelp en oester met de vulva speelt een grote rol in deze symboliek. De oesters hebben deel aan de magische krachten van de baarmoeder. In hen verblijven de scheppende krachten, die als een onuitputtelijke bron uit elk zinnebeeld van het vrouwelijke beginsel bloeien. Het oude Deense woord voor oester is kudefisk en kude betekent vulva. De oesterschelp heeft op mij grote aantrekkingskracht door haar schoonheid en de kweek hiervan in de Oosterschelde.
De Oosterschelde is een grote inspiratiebron en komt steeds weer terug in mijn werk. Door haar kleuren, zachtheid, helende water en verlichting is het een onuitputtelijke bron. 

Overvloed.
Ik gebruik de materialen puur intuïtief, omdat er altijd overvloed is als ik het nodig heb. 
Het verzamelen en recyclen van zoveel mogelijk glas/materiaal wat uit overdaad is ontstaan en nutteloos geparkeerd wordt in kringloopwinkels, voorraadkasten, en sloopcontainers, heeft mijn grote passie. De schoonheid van al deze objecten wil ik graag een nieuw leven geven. Nog voor onze gebruiksvoorwerpen gebroken of versleten zijn wordt er nieuw aangeschaft. Ik wil het liefst alles ophangen, omdat het dan een plek krijgt ergens tussen hemel en aarde. Verlost van de aarde en nog niet klaar voor hun hemel. Tijdens de opbouw van deze kroon zakte het lint een meter naar beneden en vielen de onderste kannen kapot. 
Het zou
een mooi gebruik zijn, om na elke tentoonstelling van een kroonluchter de symboliek en de afbouw van de kringloop te versnellen en het materiaal-de kroonluchter naar beneden te laten storten of uit te delen. Zo brengt elke tentoonstelling - werk weer zijn vervolg mee:) Ik hang het graag ergens op waar dit mogelijk is. Tips zijn zeer welkom!Er is een enorme overvloed aan spullen en we maken steeds nieuwe erbij. Ik ook, ik doe ook mee aan het proces en vraag me steeds vaker af of de productie van nieuw glaswerk nog bijdraagt aan de samenleving. Zal ik al mn verlangens en ideeën nog steeds samenpersen in een kunstobject? Moet ik jullie nog steeds laten zien wat ik doe? Voor wie maak ik dit? Als jij er plezier aan beleeft, is het dan goed? 
Is het niet de verwondering, die ik je voorkauw? Is het de verwondering waar ik en wij, steeds naar op zoek zijn?
“Meer is nooit vol” 

Het houdt nooit op heb ik gemerkt. Het is nooit genoeg. 
“Tante Trijn” onze boekhoudster die vroeger dagelijks bij ons werkte in de winkel thuis, waar we o.a verlichting en muziek verkochten, zei altijd: “Meer is nooit vol” Ik zag dan altijd een meertje voor me, een soort Grevelingen-meertje, dat nooit tot de rand gevuld was. Later begreep ik pas haar uitdrukking: Meer is nooit vol!! Wanneer zie je in, dat het genoeg is? Naar aanleiding van deze beelden, die me bezighouden, ontstaan er teksten die me inspireren om nieuw:) werk te maken. Helderheid is daarna vaak wat overblijft. Deze woorden wil ik nog graag door geven:

Daar waar de liefde zich laat zien is overvloed van alles.

Van liefde is er net zoveel om je heen als lucht, zie je? 
Onder invloed zijn - In overvloed zijn.

Ans Bakker, 12 juni 2018.

Met dank aan allen die bijdragen om ruimte te creëren en te mogen zijn wie wij zijn.