Dahlia “voor altijd de jouwe”

De verering en het verval zijn mijn uitgangspunten voor deze Dahlia tentoonstelling bij Galerie De Ploegh. Van 2-30 september 2018
Objecten van glas hout en was vormen ruimtelijke bloem-collages, verval en herinneringen. Het thema riep veel beelden op van vroeger, waar ik ze in de boerderijtuinen zag staan, het altijd zomer en zondag was en de tijd stil stond.

“De vorm van de Dahlia is vreselijk perfect, maar als ik ze laat besterven komt de schoonheid pas echt tot leven”

Ik heb jaren geleden vele foto’s gemaakt van de Dahlia’s vlakbij mijn atelier, in het Soesterkwartier Amersfoort. De mooiste Dahlia’s “in verval” haalde ik van de compost hoop. Prachtige in volle bloei Dahlia’s die ik meenam naar m’n atelier en buiten liet liggen om ze zo langzamerhand van hun schoonheid te laten ontmantelen. Deze schoonheid van het verval raakte me enorm. De kleuren vervagen, worden dieper en de vorm raakt in onbalans.

De wildheid, de ongelooflijk vele bloemblaadjes, de vlezige stengels en vette volle bollen hebben iets menselijks.  Vleselijk, verval, vocht en het rottingsproces van de verkleurende Dahlia’s heb ik geprobeerd te vangen in de glas en was-modellen

Voor de glas-techniek casting en pâte de verre, maak je eerst was-modellen om ze vervolgens in gips te gieten, uit te stomen, met glas te vullen, heet te stoken en weer af te koelen. Soms zijn deze was-modellen te mooi om te smelten zodat ik ze direct verwerk.

Bloem en kalk vindt zoute wegen, 
in het wonderlijke water.
Kleine schepping die ik bijdraag
is voor heden, nooit voor later.

Ans Bakker